In ons nieuwe boek, Deflatie in aantocht, vijf stappen om de komende crises te overleven, schrijven wij – onder andere – over de valutaoorlog die behalve in Japan, in de VS en in de eurozone ook op kleiner niveau woedt, nl. in de verhouding tussen de euro en de Zwitserse frank. Wij gaven in ons artikel ‘Nieuwe valutaoorlog op komst?’ van 15 december jl. aan dat deze valutaoorlog weer zou opleven:
‘Kijken we naar ons seizoensmodel, dan zou het zomaar kunnen zijn dat de SNB binnenkort flink ‘aan de bak’ moet, want deze week en met name begin januari zien we een forse duikeling in de koers. Te verwachten valt dat de ketting rondom de koers van 1,20 weer behoorlijk strak komt te staan en de SNB op grote schaal moet interveniëren om dit evenwicht in stand te houden. Maar uiteindelijk zal de euro door de bodem van 1,20 zakken en dat zal ook de SNB niet kunnen tegenhouden. Een verder zakkende euro gaat de Zwitsers veel geld kosten. Als straks de kluizen van de SNB vol liggen met sterk in waarde gedaalde euro’s zullen ze met weemoed terugdenken aan de gouden tijden toen hun kluizen vol lagen met mooie blinkende goudstaven!’
Het lijkt net of de SNB ons artikel ook heeft gelezen en wilde voorkomen dat ze grote verliezen zouden lijden. Er werd de afgelopen weken door de SNB al zwaar geïntervenieerd en de aanval van de afgelopen dagen werd de Zwitserse centrale bank waarschijnlijk wat te veel van het goede, met als gevolg dat vanmiddag om 12:15 uur besloten werd om de koppeling los te laten:
De daling was zo heftig dat we de maandgrafiek van EURCHF erbij moesten pakken om hem goed op het scherm te kunnen krijgen. Na de aankondiging door de SNB knalde het valutapaar onderuit, snoeihard door de 1,20! Op het dieptepunt (0,82616) stond de euro ten opzichte van de frank 31% lager, inmiddels is daar ten tijde van het schrijven nog zo’n 15% van over. Voor de goede orde: in dit valutapaar is niet de euro gecrasht, maar is de Zwitserse frank veel sterker geworden, hij heeft zogezegd een ‘upcrash’ laten zien. In alle andere ‘major’ en ‘minor’ valutaparen met de Zwitserse frank als onderdeel (USDCHF, CADCHF, GBPCHF, AUDCHF, NZDCHF) zien we uiteraard soortgelijke bewegingen.
We leven in interessante tijden en dit is slechts een heel klein voorproefje van wat we nog meer mogen verwachten! Lees voor meer informatie ons boek.
Elmer Hogervorst & Eric Mecking