In ons nieuwe boek ‘Deflatie in aantocht, vijf stappen om de komende crises te voorkomen’, dat in september 2014 uitkomt, besteden wij een heel hoofdstuk aan de grote kans dat we in de komende jaren opnieuw geconfronteerd worden met een nieuwe, alomvattende oorlog. Wij baseren ons daarbij op de cyclus van Professor R.H. Wheeler.
Raymond Wheeler, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Kansas in de jaren ’30 tot ’50 van de vorige eeuw, bestudeerde 20 eeuwen klimaatveranderingen en concludeerde dat er een 100-jaarsklimaatcyclus bestaat die de menselijke (inclusief business)activiteiten hier op aarde duidelijk beïnvloedt. De klimaatveranderingen hangen samen met de toe- en afnemende activiteit van de zon en zijn zichtbaar in de hoeveelheid zonnevlekken. De 100-jaarscyclus kent weer vier subfasen: warm-nat, warm-droog, koud-droog en koud-nat. Michael Zahorchak bewerkte in 1983 Wheeler’s boek “Climate: The Key to Understanding Business Cycles” en gaf het opnieuw uit.
De bekende Amerikaanse website Zerohedge vroeg zich al af of de crash van de MH17 een soortgelijk kantelmoment en aanleiding kan worden voor een nieuwe oorlog als honderd jaar geleden… toen werd op 28 juni 1914 de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand (zie foto) en zijn vrouw Sophie doodgeschoten door een Bosnisch-Servische separatist. Het bleek de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog te zijn. Nederland was ten tijde van die oorlog neutraal. Toch heeft de Eerste Wereldoorlog grote invloed gehad op het politieke, economische en sociale leven in Nederland. Er werd namelijk niet alleen een militaire, maar ook een economische strijd gevoerd. Nederland bleef onpartijdig, maar niet afzijdig. Ons land kon het oorlogsgeweld ontwijken, maar de gevolgen niet ontlopen. Door zijn open economie en centrale ligging kreeg iedere Nederlander met de oorlog te maken, of hij nu wilde of niet. Want de twee machtigste rivalen in de strijd, Duitsland en Groot-Brittannië, waren ook onze buurlanden. We konden van twee kanten worden aangevallen en werden economisch door beide partijen bedreigd. We zaten dus in de tang. Jarenlang.
Om de invloed van de Eerste Wereldoorlog op het bestaan van elke Nederlander te laten zien heeft Eric Mecking een nieuw boek geschreven , getiteld: “Neutraal Nederland in oorlogstijd”.
Eric’s boek verschijnt maandag aanstaande. En dat is geen toeval. Maandag 28 juli is het namelijk precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak: de ‘oercatastrofe’ van de 20ste eeuw. De 100-jaarscyclus zou zich, met andere woorden, dit jaar kunnen herhalen. Meer daarover in ons nieuwe boek, Deflatie in aantocht, waarvan je het eerste hoofdstuk gratis kunt downloaden, klik hier.
Elmer Hogervorst