Als Geld je Lief is-Bescherm jezelf en je vermogen tegen een volgende grote crisis!

Kerstcadeau als nachtmerrie

kerstcadeau1

Afgelopen zaterdag verscheen in het FD onze ingezonden brief: “Kerstcadeau als nachtmerrie”. Zie hier de tekst.

Kerstcadeau als nachtmerrie

Terwijl de instorting van de bankensector in 2008 er in IJsland toe leidde dat momenteel 26 bankmanagers een celstraf uitzitten, is het in de rest van Europa weer ‘business as usual’. De Europese Centrale Bank besloot sinds maart van dit jaar maandelijks € 60 mrd aan leningen op te kopen.

Het effect is nihil, zoals te voorzien was.

Niettemin zal de ECB op 3 december volgens ABN Amro-econoom Nick Kounis een vroeg kerstcadeau brengen, waarbij het maandelijkse opkoopbedrag op € 80 mrd uitkomt (FD 23 oktober).

Kounis stelt voor om het officiële inflatiedoel van 2% naar 4% op te hogen. Bijzonder hoe zowel ECB als ABN Amro blijven volharden in een strategie die niet werkte en ook straks niet zal werken. Als je al niet in staat bent om een inflatiedoel van 2% te halen, hoe zinloos is het dan om uitgebreide theoretische bespiegelingen te wijden aan wat kan gebeuren als naar 4% inflatie wordt gestreefd? Het toppunt in het artikel van Kounis op de opiniepagina van deze krant is de suggestie dat een belangrijk deel van het doel gehaald kan worden door het gecoördineerd en geloofwaardig naar buiten te brengen.

Kounis gaat uit van een maakbare economie terwijl honderden jaren geschiedenis laten zien dat een economie niet maakbaar is.

Het wordt hoog tijd dat economische geschiedenis weer een verplicht vak wordt op de universiteiten.

De grote fout die Kounis en de ECB bovendien maken, is dat de centrale banken bij een hoger inflatiedoel nog grotere verliezen zullen moeten nemen op het moment dat de markt droog valt en ze hun obligaties niet kwijt kunnen omdat niemand ze wil hebben. Het kerstcadeau van de ECB zal een complete nachtmerrie blijken te zijn.

Forse deflatie is in aantocht en er is geen (centrale) bankier die dat kan voorkomen.

Elmer Hogervorst en Eric Mecking, auteurs van ‘Deflatie in aantocht’
nachtmerrieDe aanleiding voor onze brief was een tweetal artikelen in het FD van vrijdag 23 oktober. In het eerste artikel stond het volgende:

“Daarmee zinspeelt Draghi ondubbelzinnig op een opvoering van het lopende programma. Sinds maart koopt de ECB maandelijks voor € 60 mrd aan leningen op en daarmee gaat ze door tot eind oktober volgend jaar. Dat kan dus meer worden of langer duren. Zo voorspelde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s vorige maand een verdubbeling van de monetaire stimulus.
[…]
‘De ECB zal vrijwel zeker een vroeg kerstcadeau brengen dit jaar’, zei ABN Amro-econoom Nick Kounis over de aankomende rentevergadering op 3 december.”

Deze Nick Kounis schrijft in dezelfde krant een ingezonden column genaamd “Hoog tijd voor gecoördineerde verhoging inflatiedoel”. De inhoud van deze column was aanleiding voor onze ingezonden brief.

Inflatiedoel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>