Als Geld je Lief is-Bescherm jezelf en je vermogen tegen een volgende grote crisis!

Interview Edelmetaalblog

Vandaag geplaatst op Edelmetaalblog: een interview met ons over de wereldeconomie, de goud- en zilverprijs en de verwachte koersontwikkeling van goud en zilver.

Interview Elmer Hogervorst & Eric Mecking

Vandaag tijd voor een nieuw soort artikel, namelijk een interview met Elmer Hogervorst en Eric Mecking. De auteurs van o.a. Geld, goud en zilver. In dit interview geven Elmer en Eric hun visie op de huidige economische ontwikkelingen, deflatie en hun verwachting voor de goudprijs.

 

Elmer en Eric: waar kennen wij jullie van?

eric-meckingEric Mecking:

In 2005 schreef ik het boek Deflatie in aantocht waarin ik waarschuwde voor een grote financieel-economische crisis. Aanvankelijk werd ik uitgelachen. Waar de eerste druk nog werd afgedaan als ‘tijdverspilling’, was de tweede druk in 2008 ineens ‘must read’.

 

 

 

elmer-hogervorst1Elmer Hogervorst:

Ik begon in 2005 lezingen te geven over de komende grote crisis. Toen Erics boek op de markt verscheen, sloot dat zozeer op mijn mening aan, dat ik het boek tijdens lezingen ben gaan promoten. Iemand tipte Eric dat ik zijn boek aanprees. Zo zijn we in contact gekomen en een jaar later schreven wij samen ‘Geld, goud en zilver’ (2011, 2e druk).

 

Eric: En door de meer dan soepele samenwerking besloot ik dat het tijd werd om Deflatie in aantocht samen geheel te herschrijven in de 8e druk. Binnenkort verschijnt de 9e druk. Verder handel ik op de financiële markten op basis van een zelf ontwikkeld systeem. Een dezer dagen kunnen beleggers onze ‘deflatieportefeuille’ automatisch laten volgen met een eigen account en een relatief klein minimumbedrag (€ 5.000).

De economie herstelt, de huizenmarkt trekt aan, we krijgen zelfs lastenverlichting. De deflatie lijkt even afgewend. Krijgen we nog deflatie en zo ja, wat is dan het effect voor de goud- en zilverprijs?

Deflatie is nog altijd alom zichtbaar. Misschien niet in het cijfer van het CBS maar wel in de vraaguitval die in veel sectoren fors is. Momenteel laten we ons in slaap sussen door de media-aandacht voor een aantrekkende economie, denkend dat het leed geleden is. Niets is minder waar. De vraaguitval zal weer flink verhevigen. De centrale banken en overheden hebben alles op alles gezet om de banken en de economie overeind te houden. Binnenkort zal blijken dat het slechts een kortetermijneffect heeft gehad. Er is voor gezorgd dat de afrekening is uitgesteld, niet afgesteld. Door grote hoeveelheden krediet in de financiële economie te pompen hebben zij de grootste bubbel allertijden gecreëerd, die van de obligatiemarkten waardoor goud als belegging in de verdrukking kwam. Overheden zijn zelf onderdeel van het probleem geworden doordat zij zoveel geld uitgegeven hebben dat hun eigen kredietwaardigheid in het geding komt. Griekenland is daarvan bij uitstek het  voorbeeld. Het land is eigenlijk failliet, maar wordt overeind gehouden door de Europese geldkraan. De laatste steun van 86 miljard euro heeft een eurocrisis afgewend, maar wel  een flinke deuk geslagen in het europroject en de kredietwaardigheid van de betrokken Europese overheden sterk verslechterd. . Het wachten is op een grote schuldencrisis die gegarandeerd gaat komen, als de kapitaalmarktrente verder gaat stijgen waardoor de moeder aller bubbels – die van de obligatiemarkten – uiteen zal laten spatten. Dan zullen ook de aandelenbeurzen scherp dalen en zal de wereldeconomie in een recessie belanden, de deflatie toeslaan en een depressie veroorzaken.

En dát is een perfecte voedingsbodem voor een hele forse stijging van de goud- en zilverprijs. De vraaguitval zal de economie treffen en geld laten stromen naar goud en zilver. De deflatoire krachten zullen dus juist niet de goud- en zilverprijs drukken, integendeel. Dat goud en zilver alleen maar stijgen bij toenemende inflatie is echt nonsens. Van 1980 tot 1999 daalde de inflatie terwijl de edelmetalen ook zakten. Van 1999 tot 2011 steeg de goudprijs 12 jaar lang met dubbele cijfers terwijl de inflatie flink daalde. Goud en zilver doen het uitstekend in een deflatoir scenario. Edelmetalen zijn een uitstekende bescherming, vooral ook tegen het omvallen van overheden en valuta’s die steeds verder wegzakken.

Waardoor zal goud en zilver in prijs gaan stijgen?

Als wereldwijd de obligatiemarkten onderuit gaan en obligaties niet langer als veilig worden beschouwd, blijven alleen goud en zilver over als veilige haven. Vanuit onze technische en cyclische analyse denken wij dat zowel goud als zilver dit jaar de bodem bereiken.

Goud heeft volgens onderstaand door mij ontwikkeld seizoensmodel inmiddels de bodem bereikt. Dit model is niet op de dag nauwkeurig, maar geeft de grote bewegingen aan. Misschien dat er in augustus nog een terugval komt  en  we nog een tijdje zijwaarts gaan. Maar daarna beginnen we naar mijn verwachting aan een nieuwe langdurige stijging, zoals onderstaande grafieken laten zien.

seizoensmodel-goud

Op de X-as wordt de procentuele verandering getoond, waarbij het gaat om de vaststelling van de positieve trend.

Ook onderstaande grafiek van de goudprijs in de afgelopen twintig jaar bevestigt deze bodem.

goud-futures-seizoenen

Wanneer in het najaar van 2015 een wereldwijde schuldencrisis losbarst, zullen beide edelmetalen verder stijgen en zal vooral zilver tot in 2018 gigantische sprongen omhoog maken, zoals onderstaande grafiek laat zien.

seizoensmodel-zilver-zilverprijs

Voor meer informatie verwijzen Elmer Hogervorst & Eric Mecking graag naar hun boeken  Geld, goud en zilver (2e druk) en Deflatie in aantocht (8e druk).

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>