Goudprijs glimt maar nog ver van piek
door Theo Besteman
AMSTERDAM – Zo hard als de angst in de financiële markt sloeg deze week, zo relatief rustig bleef de prijsstijging van goud. De vraag naar fysiek goud is enorm, maar de prijspiek is nog ver verwijderd. De huidige stijging kan snel doorzetten, stellen goudexperts.
Terwijl bankaandelen dit jaar alleen al rond 30% verloren, is goud als de traditionele vluchtheuvel voor beleggers weliswaar even de beste belegging van de week, maar nog ver verwijderd van de piek bij $1772 van september 2012.
Grote vraag
Goudinkopers en handelaren in fysiek goud zuchten onder de vraag van klanten naar het edelmetaal. Sinds begin januari is de omslag naar extra vraag echt in de markt gekomen, constateren zij in koor.
Vooral toen de centrale bank van China bij herhaling moest ingrijpen in zijn munt en de economie ontstond een zichtbare kentering in aantallen telefoontjes. ,,Beleggers kregen opeens angst”, aldus een goudhandelaar.
Tot dan hadden banken als Rabo $500 als richtprijs voor dit jaar in de boeken, rekenend op een stijgende dollar, ABN Amro bewoog al richting $900.
Tegen crisis
,,Fundamenteel is er toen wat gaan schuiven. Tussen 2012 en nu hebben we niet zo’n grote vraagtoename gezien. De prijs maakt voor velen niet eens meer uit; ze willen het goud nú, tegen de crisis”, aldus Marleen Evertsz, directeur van GoldRepublic dat fysiek goud aanbiedt.
Bij branchegenoot Doijer & Kalff staat de telefoon roodgloeiend. ,,Particulieren hebben angst, ze kopen het als risicodekking.”
Particulieren en ondernemers kopen om zeer uiteenlopende redenen.
,,Er zijn toenemende zorgen over de degelijkheid van Europese banken. NIet alleen Griekse en Italiaanse, maar ook Deutsche Bank staat onder druk”, constateert Sander Noordhof van Goudstandaard, dat fysiek goud in opslag aanbiedt. Het bedrijf zag eveneens een grote toename van kopende klanten ziet.
Overstap
Gevoegd bij een daling van de dollar, omdat de markt niet meer dan vier renteverhogingen in 2016 door de Federal Reserve ziet, de brandhaarden in het Midden-Oosten en de raketproef in Noord-Korea, maakt het dat veel particulieren overstappen naar goud.
In fysiek goud, maar de instroom in papieren etf’s in goud zijn ook al met 10% gestegen dit jaar.
Trauma’s 2003 en 2008
,,Vermogende families, wealth funds en rijkere particulieren kiezen voor goudbeleggingen, omdat ze ook vrezen voor confiscering van hun vermogen als banken omvallen”, schetst Luc van Hecke van Amsterdam Gold, marktleider in de handel van fysiek goud en zilver.
,,Veel mensen hebben het trauma’s van de financiële crises van 2003 en 2008 meegemaakt. Toen raakten ze een groot deel van hun vermogen kwijt. Met deze crisis komen al die trauma’s weer boven. Ze willen het probleem voor zijn en kopen goud”, merkt Van Hecke.
Deze uitbraak gaat, anders dan recente veranderingen, met kracht en volume gepaard, aldus Willem Middelkoop, directeur van Commodity Discovery Fund en auteur van ‘Goud en het geheim van geld’. Tot nu toe verloren beleggers in goud fors geld.
Goudproductie gewild
,,De kans is groot dat de correctie van de edelmetaalprijzen sinds 2011 nu is afgerond.” Daarvoor waren eerder signalen. ,,Goud was in andere valuta al eerder uit de down trend gebroken”, zegt hij. ,,Daarmee is ook het herstel begonnen van aan edelmetaal gerelateerde bedrijven en aandelen.”
De cruciale HUI-index van goudproducerende bedrijven is al meer dan 50% gestegen sinds de bodem in januari. ,,Kortom, dit ziet er voor de prijsontwikkeling van goud zeer veelbelovend uit”, aldus Middelkoop.
Westen stapt in
Vooral centrale banken en grote westerse institutionele partijen geven de doorslag in goudaankopen, constateert Jan Nieuwenhuijs, een onafhankelijke goudexpert.
,,China alleen al kocht afgelopen jaren de helft van alle goud uit de wereldmarkt op”, stelt hij. ,
,Nu stappen westerse partijen in vanwege de geringe Europese en Amerikaanse groei, en omdat ingrepen van centrale bank nauwelijks werken.”
Leidt de stijgende prijs snel tot extra productie? Uiterst onwaarschijnlijk, reageert Nieuwenhuijs.
Mijnbouwers traag
De fundamentals zijn niet spectaculair verslechterd, oordeelt Elmer Hogervorst, auteur met Erik Mecking van ‘Geld, goud en zilver’. Dat moet nog komen.
,,Het verslechtert heel geleidelijk aan. Wanneer goud en zilver straks parabolisch gaan stijgen, zullen we zien dat de fundamentals dramatisch verslechteren.”
Instapmoment
Al jaren zijn oorzaak en gevolg omgedraaid, stelt Hogervorst. ,,Goud en zilver kondigen aan dat het nieuws en de geopolitieke toestand in de wereld dramatisch gaat verslechteren in de komende twee jaar.”
Dit jaar zal goud volgens Hogervorst eerst ‘uitbodemen’ om dan in 2017 en 2018 fors te stijgen. In het najaar van 2016, oktober tot de december, verwacht hij eerst nog een ,,stevige correctie’ van de goudprijs. ,,Een ideaal instapmoment.”