Goud verkeert al anderhalf jaar in een consolidatiefase. En terwijl de hele wereld in brand staat – zowel financieel als geopolitiek – zien we de goudprijs nog steeds niet stijgen. Safehaven?
De antwoorden komen van Elmer Hogervorst & Eric Mecking.
- Welke factoren zorgen er nu volgens jullie voor dat de prijs maar in die fase blijft hangen?
Doordat centrale banken en overheden alles op alles hebben gezet om de banken te redden. Zij hebben er vooral voor gezorgd dat de afrekening is uitgesteld, niet afgesteld. Bovendien hebben zij door de grote hoeveelheden geld die zij in de financiële economie hebben gepompt, de grootste bubbel allertijden gecreëerd, die van de obligatiemarkten waardoor goud als belegging in de verdrukking kwam. Het wachten is op een grote schuldencrisis, die gegarandeerd gaat komen, maar even op zich laat wachten. Eigenlijk hebben de stimuleringsmaatregelen een nog grotere bubbel geschapen. Overheden zijn zelf een deel van het probleem geworden. Ze hebben namelijk zo veel geld uitgegeven dat het ten koste ging van hun eigen kredietwaardigheid. - Welke factoren gaan er voor zorgen dat de goudprijs zal stijgen?
Als de deflatie toeslaat, de wereldeconomie in een recessie terechtkomt en de rente flink gaat stijgen en de obligaties gaan zakken doordat financiële markten het vertrouwen beginnen te verliezen in de schuldenstaten. Dat zal wereldwijd de obligatiemarkten onderuit halen waardoor mensen hun geld in veiligheid zullen brengen door goud en zilver te kopen.Anders dan alle voorgaande 9 ondervraagden bekijken wij het verder vooral vanuit het oogpunt van technische en cyclische analyse. Volgens ons is het meest waarschijnlijke scenario dat de goudprijs tot januari herstelt, waarna het edelmetaal (verder) gaat dalen tot juni/juli 2015. Wanneer de cycli in juni / juli bodemen, zal er een nieuwe stijgingscyclus beginnen. Het herstel van de goudkoers zal langzaam op gang komen. Wanneer in 2015 een wereldwijde schuldencrisis losbarst, zal de goudprijs gigantische sprongen omhoog maken. In ons nieuwe boek Deflatie in aantocht gaan we hier uitgebreid op in. - Welke factoren zijn denkbaar waardoor de goudprijs zal gaan zakken?
De dollar en het einde van de huidige tijd- en golfcyclus. De goudprijs gaat dan dalen tot juni/juli 2015 en zal een bodem bereiken rond $1000 en zilver rond $12-$13. - Welk ‘broodje-aap-verhaal’ over goud willen jullie graag ontzenuwen?
Dat goud stijgt vanwege de kans op hyperinflatie of sowieso vanwege inflatie. Goud stijgt niet door inflatie, dat is echt nonsens. Goud doet het wel uitstekend in een deflatoir scenario. Van 1980 tot 1999 daalde de inflatie terwijl de goudprijs ook zakte. Van 1999 tot 2011 steeg de goudprijs 12 jaar op rij met dubbele cijfers terwijl de inflatie flink daalde. In 2015 zal de goudprijs dalen terwijl de inflatie verder daalt en omslaat in deflatie. De vaak genoemde 1-op-1-relatie tussen inflatie – deflatie en goudprijsstijging – goudprijsdaling is er gewoon niet. Goud is een uitstekende bescherming tegen het omvallen van overheden en het in de problemen geraken van valuta’s. In die zin dus een veilige haven. - Welk alternatief zou je graag voor goud willen aandragen?
Zilver. Waarom? We zouden zeggen, lees ons boek Geld, goud en zilver waarin alle argumenten staan uitgewerkt waarom je behalve goud vooral ook zilver moet bezitten.
Elmer Hogervorst & Eric Mecking, auteurs van zowel Deflatie in aantocht, vijf stappen om de komende crises te overleven als Geld, goud en zilver.
Disclaimer. De antwoorden op de vragen moet je niet zien als advies of een aanbeveling tot het (ver)kopen van edelmetaal, maar als startpunt van je eigen onderzoek. De ondervraagden kunnen genoemde aandelen of assets in bezit hebben.
- Alexander Sassen van Elsloo – Sassen Research & Consultancy Company.
- Koen Lauwers – onafhankelijk financieel analist
- Brecht Arnaert – Macrotrends
- Diederik Schmull – Schmulladdertjeonderhetgras
- Koos Jansen – BullionStar
- Nico Pantelis – Slim Beleggen
- Kevin Van Campenhout – Beursparels
- Willem Middelkoop – Commodity Discovery Fund
- Frank Knopers – Market Update
- Robert Broncel – RobertBroncel