Als Geld je Lief is-Bescherm jezelf en je vermogen tegen een volgende grote crisis!

NOG EVEN EN WE GAAN ALLEMAAL CONTANT GELD HAMSTEREN

Soms ontbreekt je de tijd om te schrijven wat er zoal in je boek staat. Afgelopen week schreef Gerhard Hormann een artikel voor FAB Magazine over ons boek, in het bijzonder over hoofdstuk 13: ‘Contanten en Controle’. Omdat het lezenswaardig is, nemen wij het artikel hier integraal over.

NOG EVEN EN WE GAAN ALLEMAAL CONTANT GELD HAMSTEREN

Tegen mijn kinderen zeg ik vaak – en doorgaans geheel tevergeefs – dat je in het leven nooit teveel kunt weten. Daarbij doel ik dan meestal op Franse woordjes en Duitse naamvallen, maar in werkelijkheid houdt dat leerproces niet op na het behalen van je laatste diploma.

Juist in deze informatiemaatschappij is het van het grootste belang dat je jezelf zo goed mogelijk informeert en niet denkt dat je alles wel even op kunt zoeken.

Douane-293

Puzzelstukjes

Af en toe heb ik zelf ook nog wel eens een bescheiden Eureka-moment als er weer een paar piepkleine puzzelstukjes in elkaar blijken te passen. Soms verbeeld je je alleen maar dat er een verband is, maar soms ook blijken volstrekt willekeurige gebeurtenissen iets met elkaar te maken te hebben. Zo las ik vorige week op Facebook dat een familielid van de snelweg was geplukt voor een routinecontrole. Hij hield zich netjes aan de snelheid en was goed verzekerd, maar de Duitse douane wilde zeker weten dat hij niet meer dan 10.000 euro aan contanten bij zich had.

Deflatie In Aantocht

Het bericht leidde tot een hele rits lacherige reacties. Zelf kon ik het ook niet laten om op te merken dat zoiets je niet snel zal overkomen als je in een tien jaar oude Fiat Panda rijdt. Daarmee was het incident alweer vergeten tot ik zondag zat te lezen in de nieuwste editie van Deflatie In Aantocht. Eric Mecking publiceerde dat boek voor het eerst in 2005, maar nu ligt er een kloeke, geheel geactualiseerde heruitgave in de winkel die hij schreef samen met fiscaal jurist Elmer Hogervorst.

Ergste crisis moet nog komen

De kans bestaat dat ik in mijn volgende columns nog een paar keer naar dat boek verwijs, al was het alleen maar omdat ze voorspellen dat de echte (lees: ergste) crisis nog moet beginnen en dat de bodem op de huizenmarkt nog lang niet is bereikt. Maar nu werd mijn aandacht vooral getrokken door wat ze schrijven in hoofdstuk 13. In feite had de titel van het hoofdstuk niet misstaan boven het bewuste Facebookbericht: Contanten en Controle.

Toename koopkracht

Volgens Mecking en Hogervorst gaan we een langdurige periode tegemoet van dalende prijzen. Huizenprijzen gaan verder omlaag, producten worden goedkoper en tarieven komen onder druk te staan. Gevolg daarvan is niet alleen dat schulden onhoudbaar worden (want duurder), ook spaargeld wordt steeds meer waard. Inflatie zorgt voor waardedaling, maar bij deflatie neemt de koopkracht van elke euro juist toe.

Belastingverhoging 

De overheid zal daardoor in paniek raken en reageren met belastingverhogingen. Volgens Hogervorst en Mecking moet zelfs niet uitgesloten worden dat er een soort crisisheffing wordt ingevoerd, zoals eerder in Cyprus is gebeurd. Banken kunnen besluiten een negatieve rente in te voeren (waarbij je dus moet gaan betalen voor het stallen van je spaargeld) en de overheid kan ertoe overgaan om vermogens boven de 100.000 euro eenmalig te belasten om het gat in de begroting te dichten.

Geld hamsteren

In een dergelijke situatie zullen mensen contant geld gaan hamsteren, want spaargeld dat in de spreekwoordelijke oude sok zit kan niet worden belast of in beslag worden genomen. De overheid zal daar volgens de auteurs op reageren door op “grote schaal kapitaalcontroles in te voeren”. Ik kan het mis hebben, maar volgens mij zijn ze daar op kleine schaal al mee begonnen.

Gerhard Hormann is journalist en auteur van het boek Het nieuwe nietsdoen. Wekelijks schrijft hij voor FAB Magazine over het volgens velen triviaalste en banaalste in het leven, maar ook het belangrijkste: alles wat geld kost. Volg hem ook op twitter: @Gerhardhormann

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>