Als Geld je Lief is-Bescherm jezelf en je vermogen tegen een volgende grote crisis!

Boekentip? Deflatie in aantocht!

Gisteravond verscheen ons boek Deflatie in aantocht als boekentip op de site van de Telegraaf.

DFT-boekenlijst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ma 19 okt 2015, 18:00

Boekentips

Bernanke verhulde onmacht Fed bij val Lehman

door onze redactie DFT

Fed-voorzitter Bernanke verzweeg tijdens hoorzittingen over de val van Lehman Brothers in 2008 dat de centrale banken te weinig vuurkracht hadden om deze bank te kunnen redden.

Net als minister van Financiën Henry Paulson wilde Bernanke niet publiekelijk erkennen dat de Fed totaal onvoldoende kapitaal bezat noch het gezag in de op hol geslagen financiële markten om een van de grote Wall Street-banken van een faillissement te redden.

Lehman viel dus om, en het was geen keuze om Lehman Brothers om te laten vallen, zo schrijft Bernanke in ‘The Courage to Act: A Memoir of a Crisis and its Afterpath’ (uitgeverij Wiley, €34,99). Daarmee keert Bernanke zich tegen de recente geschiedschrijving dat Lehman Brothers werd geloost om de rest van het financiële stelsel te redden.

Langs de afgrond

InAfrekenen met Griekenland’ toont Roel Janssen (uitgeverij Fosfor, e-book, €2,99) hoe Athene deze zomer langs de rand van de afgrond stuurder. Nog nooit werd een land met zoveel steun van een faillissement gered. Janssen schetst met Griekenland als centrum hoe de monetaire unie zich in de eurozone ontwikkelde en hoe ‘de vloek van de euro’ het speelveld daana drastisch beperkte.

Na de redding van Griekenland door Europa ontpopte premier Alexis Tsipras, leider van Syriza, zich vreemd genoeg onverwacht als een soort held. Ondanks enorme bezuinigingen en privatiseringen. Dat liep snel anders en Europa is nog lang niet af van Griekenland, schrijft Janssen.

Gas-activisme

In ‘Tussen hoogmoed en hysterie’ van Remco de Boer (uitgeverij Veen Media, €39,40) verbaast onderzoeker Remco de Boer zich erover hoe activisten erin zijn geslaagd de winning van schaliegas feitelijk te blokkeren. Proefboringen zijn nu taboe, de discussie erover is op overheidsniveau gestopt. Terwijl de behoefte aan brandstof blijft.

Volgens De Boer staat hier heel typerend, zoals bij veel vernieuwingen, de voor Nederland cruciale ingenieurstraditie op het spel: goed onderzoeken, zorgvuldig en in stapjes testen en dan leren als het mis gaat. Dat blokkeert veel innovaties, waarschuwt De Boer.

In de achtste editie van ‘Deflatie in aantocht’ (Vrije Uitgevers, €25) waarschuwen Elmer Hogervorst en Eric Mecking voor de consequentie van een wereldwijd verslechterende economie. In een recent blog meldden de auteurs ‘sterk het idee’ te hebben dat China, wat de aandelenbeurs betreft, het Amerika van 1929 is’.

‘Crashpotentie’

Ze volgen niet meteen de actualiteiten, maar de lange conjunctuurgolf van de Kondratieffcyclus. Omdat deflatie gepaard gaat met een demografische ramp en een lange periode van economische depressie, bieden ze vijf tips aan lezers om zich tegen die Kondratieffwinter te wapenen. Ze zien een periode met nieuwe crashpotentie’.

Ze verwijzen in veel werk naar Steve Puetz, die als analist de acht grootste beurscrashes bestudeerde – allereerst de tulpenbollenrally in 1637 tot en met de Nikkei-crash van 1990. Een bizarre vondst is dat alle acht crashes begonnen rondom volle maan; zes dagen voor tot drie dagen na een volle maan en dat binnen zes weken na de zonsverduistering. En: als de grote paniek uitbreekt, duurde het twee tot vier weken voordat de bodem werd.

Tegen de echo van Marx

Maar Marc De Vos, hoogleraar arbeidsrecht (Universiteit van Gent) en voorman van de Vlaamse denktank Itinera, schrijft in zijn boek ‘Ongelijk maar fair’ (uitgeverij Lannoo Campus, €29,99) dat die ongelijkheid rustend op verdienste iedereen in een economie juist ten goede zal komen. De Vos keert zich tegen ‘de echo van Karl Marx’ bij Pikety, schrijft hij.

,,Economische ongelijkheid hoeft geen probleem te zijn als ze verdiend is en een meerwaarde reflecteert en beloont.” Het gaat om gelijke kansen, niet een gelijk eindresultaat, stelt hij.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>